Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

Belated Day of Me~

Assalamualaikum,
happy sangat sebab boleh juga terima keadaan di hostel.. tapi satu je masalahnya, sikap homesick dalam diri ni masih ada... tak tahu macam mana nak hapuskan sikap homesick ni.. anybody can give some idea? help me! hmmm T.T
ANYWAY!
5 JANUARY IS MY BIRTHDAY-17 


i am old.. yaa i know....
so ? -___-  but matured???
IS NOT REALLY ME ! :P

Nothing much. Just *speechless*

First of all, HI all of you! I am not really busy but I just don't see any right time to update my blog. I am sorry. So, holiday will be end soon... *why so soon !!*
Okayyy, for your info, I am serious not READY yet ! -_____- hmmm... Obviously not ready.. You know why? Because I will become Senior at my place... It is my first time.. I mean, ya,, I am an HOSTEL kid right? So, the feeling is just so different!
Anyway, Happy Holiday New Year....
Serious aku cakap, aku memang tak ready lagi nak masuk alam 17 tahun dan senior kat asrama... Macam mana la agaknya feeling tu kan... ish... kalau kat sekolah harian biasa, mana ada senior junior ni ha... tak pernah wujud jurang langsung! so unfair la asrama! kenapa mesti ada jurang senior and junior? motif? lahai -__- dah macam apa je aku rasa dohhh ! (okay dah macam tempat luahkan perasaan* eh bior le !)
But benda yang paling aku tak suka ialah when cikgu pilih kasih! Itu paling aku bengang and tak suka! Kalau boleh semua nak bagi kat dor…

Perbaiki Diri ^^

Nasihat Imam Ghazali rahimahullah

Pintu-pintu syaitan masuk ke dlm hati:

1. Pintu marah dan syahwat.

2. Hasad dengki dan tamakkan keduniaan.

3. Kekenyangan makanan.

4. Kegemaran menghias diri dan rumahtangga.

5. Keinginan mengampu.

6. Gopoh dan tidak menyelidiki terlebih dahulu.

7. Harta dan wang ringgit.

8. Lokek dan takutkan kemiskinan.

9. Keterlaluan fanatik dan taksub kepada mazhab serta berdendam dan menghina.

10. Perbuatan terlalu memikirkan tentang zat dan sifat2 Allah dan perkara2 tanpa ilmu pengetahuan dan di luar akal fikiran.

11. Sangkaan buruk sesama kaum muslimin




8 Sifat Pakaian Wanita Islam:

1. Pakaian itu mestilah menutup aurat.

2. Pakaian itu tidak terlalu nipis sehingga tampak bayangan tubuh badan dari luar.

3. Pakaian itu tidak ketat atau sempit , tetapi longgar atau selesa dipakai.Ia menutup bahagian-bahagian bentuk tubuh yang menggiurkan nafsu lelaki dan ia menutup aspek kehaiwanan dari insan itu.

4. Warna pakaian itu suram atau gelap.

5. Pakaian itu tidak sekali-kali disemerbakkan …

Ranking

dah biasa dah.. sometimes, ranking kita kat atas.. and kekadang kat bawah.. tak selamanya kita akan ada kat atas.. bila dikaji balik, dah lumrah orang zaman sekarang nak jadi feymez.. but tak tahu la kenapa.. mungkin jadi feymez tu boleh puaskan hati dorg... and mungkin gak dorg ni nak dikenali oleh ramai org.. ya i think so la kan...

post kali ni so simple and tak terlalu berat untuk otak thinking... kalau suka nak jd hotstuff silakan~ ;))

Apa yg saya Rasa...

dalam hidup ni, setiap pertemuan pasti ada perpisahan.. 
tak kira la kita ni orang kaya ke... or orang atasan ke apa...
setiap pertemuan,
pasti ada perpisahan...
dunia merupakan taman permainan untuk manusia membuat dosa dan mengumpul pahala.
ada manusia yg leka...
ada manusia yg lalai dgn kemewahan yg dimiliki...
Assalamualaikum saya ucapkan ...
Perpisahan merupakan sesuatu perkara yg pasti akan jadi... tak kisah berapa lama anda setia, perpisahan terjadi tak kira bila, bagaimana dan mengapa... kita kena kuat hadapi perepisahan ini.. 
orang yg kita sayang..
ibu
bapa...
kalau mereka dah takde, kita akan jadi org tak betul kejap...
setelah beberapa hari berlalu, barulah kita tahu yg ini dugaan dari Allah...
kita yg masih hidup ni kena terus taat pada perintah Allah...
seksa azab kubur Allah itu tersangatlah perit...
Ya Allah,
kau tolonglah hamba mu ini... ku ingin berubah ke arah yg benar dan diredhai oleh mu ya Allah... aku tak ingin hidup dlm keadaan yg tidak diredhai oleh mu ya All…

#Summary of 2013

Assalamualaikum,
hai semua. dah lama tak menaip since i duduk kat hostel.. i am kinda busy dengan study + exam + life as budak hostel.. sangat busy but damn fun duduk kat hostel. this is my first experience stay kat hostel.. 
Beggining day, Masa nak duduk kat hostel awal tahun tu, terasa macam lama gila ah 1 hari tu >.<" mungkin sebab masa tu terikat sangat dengan peraturan and also kteorg kan bawah senior MP. so kteorang diperhati.. ye la dulu baik je sbb tak tahu lagi perangai macam mana. masa masuk hostel aku tak ingat langsung siapa kwn pertama. eh wait.. aku ingat.. Amatul org pertama aku kenal... yeahh... apa yg masih clear kat ingatan aku masa 1st time mama tegor senior. hahaha.. masa tu aku g komart dengan abg cuz nak beli bantal.. wateva bout that... yg penting, awal tahun tu sampai parents datang 3 kali just for visit me.. 1st time dtg tu sbb hantar aku. 2nd time tu sbb aku buat hal.. and also aku report kat mama sbb air takde.. mama pun ada call my cousin yg ting…

Piece of Heaven?

Assalamualaikum and hello!
okay.. today.. rasa macam tak berapa nak betul .. why? awal pagi lagi dah kena marah dengan mak su xD hahaha! mana nak tahu yg shower room tu dia nak masuk after that xD dia kata , dia dah cakap kat mak lang jaga shower room tu but ya.. aku mana ada dapat alert -.-" peninggg...
after that, masuk je dorm dah rasa malas nak breakfast but suddenly mai ajak g makan.. eh macam done je kan? xD dah turun dm and macam apa je perangai.. dorang baru je nak masak -.-" huh?? menunggu dengan penuh kesabaran ... bila makanan dah serve, semua orang serbu macam zombie hidup xD after eat, naik blok again cuz warden nak check room xD hahaha bilik kami sentiasa kemas ! (kata lawannya) 
*skip the story*
now, dalam kelas pukul 11.57 am pelajar tahun 1 KV pelancongan entah buat amenda... kena exam but still wat lekkk je xD including me yo ... so? tak elok study banyak sangat nanti stress .. rugi kot... oh ye.. tadi ada test MTI ... soalan dia? not bad.. tough enough ok…

What A dayyy

Assalamualaikum and holla ! WHAT A DAYYYY KAN?  Such as a nice day on 4.9.2013 Wednesday... ada jamuan raya at GMC!! actually memang awesome ! ada snap some gambar .. guna camera kawan je.. mana nak ada camera dah tak bawak ann.. so ya.. malas nak cakap banyakkk.. jamuan raya yang tak berapa nak happening sangat sebab time ni ada pergaduhan sikit.. gedik ah aku *keruk kepala*



bagi aku.. hari tu memang best sebab ada kawan yg sudi menemani aku and also aku ada gak snap dengan orang yg aku sayang and aku tak nak kehilangan mereka ya Allah :') tolonglah kuatkan semangatku agar aku mampu menempuh segala dugaan yg kau berikan ya Allah... Amin.....

They say what???

Assalamualaikum and hello, So, hi there... lama dah tak post kat blog nih and speanjang aku dekat asrama aku belajar a lot weh.. pasal kekawan and family... and ada juga pasal cikgu yg benda ni mungkin nanti aku cerita... yang paling obvious pasal kawan.. hmmm kawan?
aku merasakan ramai manusia dah berubah dan manusia itu ialah kekawan aku.. semalam sebelum tidur, aku ada meluahkan perasaan dekat jiran katil aku.. cara conversation ni terjadi sejak ada hari tu .. hari tu takyah nak cerita ah ... then, aku ada terasa dengan dia sebab something.. yes aku pendam sampailah semalam dia suruh aku mengaku and cakap je depan dia... so, aku pun cakap je la kan? malam tu dah naik dorm suddenly dia tegur aku "weh sab, kau marah kat aku lagi ke?" *suara slow macam nak pujuk* aku diam je.. tak jawab sebab mungkin hati aku still panas sebab dia... then dia bersuara lagi "sab.. aku minta maaflah.. aku bukan sengaja pasal towel tu.. aku nak gurau dengan kau je pun.. dah lama tak gurau…

CHOICES??

Do we have any choice?

Yes. We do have that choice.
But..... It is so complicated!
Assalamualaikum,
well hello there... now in dorm with my friends who already sleep while only me still awake.. oh crap ! now i think about horror stuff -.-" annoying moment yo... esok, is my outing week.. actually it was minggu balik kampung but for me yang rumah jauh kenalah tinggal kat asrama. so, me will outing and i dunno la.. no food for sure -.-" banyak sangat dah makanan aku... HEHEHEHE
Okay!
Tonight in dilemma, i dunno if i am wrong or what... my mood just fine in the evening because of someone.. when night menjelma (cehhh) aku try nak baik dengan sorang budak ni.. suddenly dia buat shit dengan aku.. so me? doing the same damn thing la kan ! -.-" kau jangan fikir kau tu bagus sangat ah derr.. ohh please ! kau tu gedix je lebih ! tungguhlah kalau semua orang dah tahu perangai sebenar kau !
Itu my first story... Next, yaa suddenly tak rasa bersalah dah xD k byeeee nak sambung buat …

Let it happen

manusia zaman sekarang perlukan kejutan.. kekadang benda tu biarkan kita sendiri pun tak tahu.. bagi kita, semua yang berlaku pasti ada hikmah.. kan? aku sendiri pun alami benda yang sama.. benda yang kekadang aku nak elakkan, masih terjadi.. memang aku ni cuai.. aku tak reti nak jaga hati orang. aku tak reti nak sayang orang. semua salah aku. aku faham tu. cukup meghukum aku.. aku tak sanggup...
kenapa mesti kita berpisah? wahai si lelaki... semasa kita bersama, kau janji padaku agar kau sentiasa bersama ku.. namun, semua itu tinggal janji manis mu sahaja.. di manakah mu ketika waktu ku sangat memerlukan mu? adakah hati mu telah dimiliki oleh orang lain? habis aku ni macam mana? aku sedar aku tak secantik perempuan yang kau idamkan.. tapi dulu kau ada kata yang aku cantik di mata kau.. kini? semua telah berubah.....
takdir menentukan segalanya.. semua orang dah grow up.. dulu perangai macam budak- budak lagi.. now? not anymore... diri kita sendiri yang kenal dan tahu siapa sebenarnya d…

Ramadhan at hostel

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,FRIENDSHIP? apa tu? kawan? hahaha… so, masuk tahun ni baru aku tahu apa erti kawan yang sebenar… benda ni tak pernah aku alami since aku stay kat hostel.. semua berubah dengan sekelip mata… now i am different… im changed !

itu dorm aku… nama diberi : Sky Blue 1 :D excited sangat dengan dorm ni… walaupun kekadang ada pahit manis yang berlaku… itu normal dalam kehidupan hostel.. kan? mana ada dorm yang tak gaduh… cuba tanya senior pun, sure ada yang gaduh gak… tak kira ah.. mesti ada pergaduhan di setiap dorm… ada gak yg gaduh dengan dorm lain and also gaduh dengan senior. ITU NORMAL ! :D

time bulan Ramadhan ni, banyak sangat benda yang berlaku… benda tu semua memang tak diduga sangat… mejoriti masalah dengan kawan.. hahaha… kekadang my tears hampir nak jatuh but still aku tak boleh… just mata penuh dengan air mata yang tak reti nak jatuh.. kekadang kalau kita tak tahan sangat barulah kita menangis kan? that’s mean, i still can handle it.. …

Kenangan Yang Terindah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
aku tak sangka langsung, perkara yang aku tak ingin pun berlaku tetiba sahaja berlaku.. 1/7/2013 bersamaan hari Isnin.. balik je sekolah aku terus mandi kerana terasa badan ini tidak selesa... selesai sahaja mandi, aku check fon dan aku mengharap text dari someone tak sangka text itu bukan dari orang yang aku expect tetapi dari orang yang aku langsung tak sangka akan send sms tu ke aku... dialah EX kak angkat aku... dia text aku untuk buat haluan sendiri... so, senang cerita dia dah tak nak aku ada hubungan apa-apa pun...
kat sekolah hari tu, aku selalu cakap, aku tak ada akak.. but the fact, aku cakap benda tu sebab aku memang tak ada akak betul.. and aku just ada akak angkat (masa tu) and lagi satu aku tak nak kawan aku tahu yang aku ada akak angkat senior yang ramai orang tak suka... aku actually bukan nak cari gaduh pun dengan senior. SERIOUS TALK !
30/6/2013 bersamaan hari Ahad : ada sedikit salah faham telah berlaku antara Katering dan Seni …

Easy vs Tough

Assalamualaikum, hai there.. already 2 months tak post anything on this blog.. so, ya I AM BACK ! WHAT'S UP DUDE ? I am doing great.. just okay .. how about you? in this post, i want to share something WEIRD about me.. maybe some of you have same attitude like me (maybe).
Before I start with my post, I would like to tell you how my attitude actually.
My attitude is base on how you treat me. You got it? But sometimes, my attitude can be adjust. If you are being rude with me on that time, I will try to control my mood by still act like cool and respect you which talking nice to you. But if that is the first time you talk to me like that.. But if second time still the same damn thing happen, I still can accept it BUT if you are enter the 3rd stage, ENOUGH ! time to being rude again ! HELLO ! Everybody have their own limit patient right? Mine? Was over limit already! I AM SO DONE ! 

Some of my friends says that I AM WEIRD. why? I also have no idea.
but i confess , sometimes i am weird…

Hostelku ;)

Assalamualaikum dan salam sejahtera, hai semua ! malam ni memang nak share pasal hostel aku pun.. hahaha... hostel aku kat sekolah teknik but now already tukar to Kolej xD kesahhh :P kehidupan budak hostel ni memang sangat colourful dan sungguh penuh dengan drama yang tak diduga langsung... kekadang duduk hostel ni best but sometimes, presure habis kot... aku sumpah benci kawad ! jangan la nak paksa aku masuk kawad bagaiii! u are not the one should force ! XD n lagi satu, aku tak nak pun masuk kadet polis bagai tu... nasib je cikgu guna kuasa veto dia tu ! aku tak KEBULUQ masuk POLIS !!!! aku benci polis since aku masuk SMK ! puihhhh -.-"
okayyyy... now,, aku tak berapa nak cerita benda tak bestt.. ni nak cakap pasal balik hostel for cuti pekerja *hell yeahhh* hahahaha ! yaa,, take a look some pictures that i snap .. just ignore the environment derrr~
itulah gambar hostel aku... aku duduk kat PULAU DATAI dorm 1 bersama dengan perangai kekawan yang tak pernah diduga... hahaha... …

SHOCK! #3

Assalamualaikum, hari ni mmg semua penuh dengan kejutan buat aku ! tadi masa nak g Baron, taxi touching dgn aku then booking silap.. pastu kes ni pulak ... what a shock!
tak sangka yang 2 orang guru yang kena masuk hospital tu cikgu Ng (yang ajar aku Akaun) and also cikgu Sabrina (my cikgu sivik) :( kesiannnn ! kalau boleh nak je visit dorang Hospital Ampang tu :( hmmm cikgu Ng baru je lepas buat operation kat bahagian kaki,, kesiannn :( nak balikk KL !!!! T_T cikgu, be tough!! :'(
aku bukan risau pasal cikgu je, but semua kekawan kat sekolah tu haaa.. ada yang kena tahan kat wad ... okay aku memang sah tak boleh pergi ! harap semua orang sihat macam biasa... if Allah wills.. pasti ada hikmah tu... now my school famous as 'A Explosion Chemical School" hahaha! k tak lawak sebenarnya sbb aku tak de time tu.. good job! time aku pindah baru la nak buang asid bagai ! nyampahhhh

SHOCK! #2

Assalamualaikum,
ini lagi satu yang membuatkan aku shock!
firstly, aku tahu dari facebook jer.. ada yang kata, terjatuh la. ada orang buat la.. and so on... memang banyak cerita but nahhh.. tadi my brother call me, he said "weh sab, kau tahu tak pasal lokman meletup?" then i replied "ya dah tahuu.. apa jadi dohh?" "try tengok fb along.. ada kat situ" he replied... then, aku pun terus open, and guess what, banyak gila cerita ni keluar kat surat khabar... yang aku tahu, Kosmo!, Berita Harian, (Dunia Itu) dari blog, Utusan, MStar dan Astro Awani.. 




19 pelajar, dua guru terhidu gas beracun
Ahli bomba sedang memindahkan sisa bahan kimia yang meletup di SMK Datuk Lokman, Kampung Pandan di Kuala Lumpur, semalam.
KUALA LUMPUR 17 April - Seramai 19 pelajar dan dua guru Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Datuk Lokman, Jalan Kampung Pandan di sini, dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur dan Hospital Ampang kerana terhidu gas beracun.
Kejadian kira-kira pukul 11.30 pagi itu …

Yoying Chirping !